Elektronik Denge Programı (ESP) Nedir? Nasıl Çalışır?

Sinan Tektaş

Elektronik Denge Programı (ESP) Nedir? Nasıl Çalışır?

Trafikteki ölümlerin çoğu dikkatsizlikten meydana gelmektedir. İnsanların trafik kurallarına uymaması da buna etmen olarak gösterilebilir. İnsanların uykusuz yola çıkmaları, araç başında alkol almaları veya alkollü araç kullanmaları diğer sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Sürücülerin daha dikkatli olmaları emniyetli sürüş için ve trafik kazalarının önüne geçmek için oldukça önemli bir etmendir. Özellikle spor araç kullanıcılarının aşırı hız yapmamalarını önermekteyiz. Ayrıca gelişen teknolojinin getirdiği nimetlerden faydalanmak gerekmektedir. Özellikle otomatik vites kullanımını arttırmalıyız. Araçların otomatik şanzımanlı olanları tercih edersek vites değişimi sırasında meydana gelen dikkat kaybını en aza indirgemiş oluruz. Sürücü yolculuğuna odaklandığı için kazaların önüne büyük ölçüde geçilmiş olunur.

Dikkat olmazsa olmaz etmenlerde birisidir. Fakat sadece dikkatli olmak elbette yetmiyor. Bindiğiniz aracın güvenlik donanımları da son derece önem kazanıyor. Sonuçta sizin dikkatli olmanız karşı tarafında dikkatli olacağı anlamına gelmiyor. Ya da doğa her zaman adil davranıp size kusursuz bir hava kusursuz bir yol sağlamıyor. Elbette yol koşulları kötüleşiyor ya da kötü sürücüler de trafikte yerlerini alıyor. Ve bu her gün her dakika gerçekleştiği için büyük problemlere yol açmaktadır.

Otomatik vites kullanımı, emniyet donanımlarının arttırılması gibi önlemleri bir kenara bırakıp sizlere ESP yani Elektronik Denge Programı hakkında küçük bilgiler vereceğiz. Aslında otomatik vites ya da emniyet donanımları çok önemsiz şeyler değil elbette fakat ESP kullanıldığından bu yana özellikle araç kontrolü üzerinde oldukça önemli etkileri olmuştur. Otomatik şanzıman size araç kontrol halinde iken yarar sağlar. Diğer donanımlarda ya araç kaza yaptığı anda ya da araç kaza yaptıktan sonra. Fakat Bosh firması bunun önüne geçebilecek icatlardan birini yaptı. Kaza anında ya da kazadan sonra değil kazadan tam bir adım önce çalışacak ESP yi geliştirdi. Hal böyle olunca kazadan tam bir adım önce dediğimiz olay program sayesinde bir adım ötesine yani kaza yapılmasına yol açmadı. 1995 yılında ilk defa Mercedes-Benz firması tarafından CL modellerinde kullanılmıştır. Amacı aracın denge kontrolü kaybolduğunda tekrar dengeye sokmaktır. Bunu sistemli ve hızlı bir şekilde yapmalıdır ki aracı kaza anına sokmadan oradan söküp almalıdır.

ESP araç dinamiklerinin sensörler tarafından kontrol edilmesi ile çalışır. Araçtaki denge mekanizması direksiyon ve momentin korunması prensibine dayanır. Direksiyon açıları ve aracın sabit bulunduğu merkez açıdan gelen sinyaller ESP ON ya da ESP OFF adı altında sistemde kaydolur. ESP ON olduğunda ESP çalışır moda girer. Bunu araç tehlikede olarak da algılayabiliriz. Araç ESP yi kullanarak girdiği zorlu bir virajdan ya da kaygan bir yoldan dengesini bozmadan çıkacaktır. Elbette hata payının olduğu bir sistemdir fakat teknoloji geliştikçe bu hata payı oldukça düşmüştür. Virajda önden kayan aracı arkadan, arkadan kayan aracı ise önden bağımsız bir şekilde frenleyerek aracı dengede tutmayı başarır.


ESP kullanımının bize ve sevdiklerimize önemi büyüktür. Aracın dengesinin bozulması anında sürücü kontrolü kaybolabilir. Kaybolan kontrol maddi ya da ölümlü kazalar getirebilir. Bunun önüne geçebilmek için standart yada opsiyonel olarak bulunan ESP donanımını aracınızda tercih etmenizde fayda var. Şimdiden kazasız, belasız hayırlı yolculuklar..

Elektronik Denge Programı (ESP) Nedir? Nasıl Çalışır? {featured}
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.otopazarla.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]