Araba Parçaları ve Görevleri Nelerdir?
Araçda Bulunan Parçaların Görevleri Nelerdir?
Motorlu araçlar, bir çok parçanın ve sistemin bir araya gelerek oluşturdukları makinalardır. Bu yazımızda detaylı bir şekilde sizler için tek tek başlıklar altında detaylara yer vermek istiyorum.
Bir arabada onlarca kısım ve yüzlerce parça bulunur. Mekanik, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin birlikte görev almasıyla bir otomobil'in tamamını oluşturmakta ve çalıştırmaktadır.
Aşağıda bölüm başlıkların'da kısa tanımlarını ve detaylı anlatılan linkleri sizler için bırakıyorum.
Bölüm 1/ Araç Otomobil Güç Organları (MOTOR)
1. Motor
Yakıt nedir? Yakıtın Silindirler içerisinde yanmasıyla oluşan ısı enerjisinden mekanik enerjinin hareket enerjisi üretildiği kısımdır.
Bununla birlikte Motorda:
1. Yakıt+enjeksiyon sistemi,
2. Hava emiş sistemi,
3. Egzoz emisyon sistemi,
4. Ateşleme sistemi benzinli motorlarda,
5. Marş sistemi,
6. Şarj sistemi,
7. Yağlama sistemi,
8. Soğutma sistemi,
9. Supap sistemi,
10. Sensörler,
11. Aktörler Aktivatörler ve elektronik kontrol ünitesi Motor Kontrolü ünitesi gibi sistemler bulunur.
Detay 1 :Temel Motor Bilgisi ve Motorun Çalışma Prensibi
Detay 2 : Motor Parçaları ve Görevleri
Detay 3 : Biyel (Piston) Kolu
Bölüm 2/ Araç Tahrik Sistemleri (GÜÇ) Aktarma organları
Detay: Çekiş Sistemleri ve Aktarma Organları
1. KavramaDebriyaj Sisteminin Görevi Nedir?
Motorda üretilen dönüş hareketini, şanzımana (vites kutusuna) ileten veya aktarımı kesen sistemdir. Vites geçişlerinde motordan şanzımana hareket aktarımını keser. Aracın kalkışı sırasında motor hareketini şanzımana kademeli yavaş yavaş sarsıntısız verir.
Mekanik (kuru) kavrama (klasik baskı-balata), Hidrolik kavrama (tork konvertörü), Çok diskli çift kavrama (DSG), Çift kavrama diskli kuru kavrama (DSG-Powershift), en yaygın kullanılan kavrama (debriyaj) sistemi türleridir. Detay: Kavrama Sistemi Debriyaj Nedir? Parçaları Nelerdir?
2. Şanzıman’ın (Vites Kutusu) Görevi Nedir?
Motor volanından kavrama sistemine geçen dönüş hareketi, şanzıman ile diferansiyele iletilir. Vites kutusu, motorun gelen dönüş hareketinin hızını ve torkunu değiştirir. Böylece motor devri kademelendirilmiş olur ve sürücünün yol ve yük şartlarına göre talep ettiği hız veya tork (çekiş gücü) sağlanmış olur. Ayrıca şanzıman boşta çalışma (boş vites) ve geri sürüş (geri vites) imkanı sağlar. Manuel (düz) şanzıman, yarı otomatik -DSG - EDC- DCT- şanzıman veya tam otomatik şanzıman çeşitleri otomobillerde kullanılmaktadır.
Dört çeker araçlarda, vites kutusuyla şaft mili arasında bir dağıtıcı dişli kutusu bulunur, şanzıman çıkış hareketi ön akslara da iletilir (ön akslarda da diferansiyel vardır), böylece araçta 4 tekerden çekiş sağlanır.
Detay: Şanzıman’ın Vites Kutusu Çeşitleri
3. Diferansiyel’in Görevi Nedir?
Bu, arkadan itişli araçlarda arka dingilde tam ortada bulunur. Önden çekişli araçlardaysa, vites kutusu ve diferansiyel bir arada tek bir gövdede, motorun hemen arkasında bulunur. Diferansiyelin görevi, şanzımandan (veya şafttan) aldığı dönüş hareketini, hızı azaltıp, torku yükselterek tekerleklere iletmektir. Ayrıca diferansiyel, iki tahrik tekerleğinin faklı hızlarda (virajlarda-dönüşlerde) dönmesini sağlar. Bunu istavroz dişlileri sayesinde yapar. Lüks veya arazi araçlarında, kilitlenebilir diferansiyel kullanılmaktadır, böylece düşük hızlarda her iki tekerleği bir birine kilitleyerek aynı hızda dönmesini ve patinajdan kurtulmasını sağlar.
Detay: Diferansiyel ve Çeşitleri
4. Aks’ın Görevi Nedir?
Diferansiyelden aldığı dönüş hareketini, tekerleğe ileten çelik mildir. Önden çekişli araçlarda kullanılan akslarda iki adet sabit hız mafsalı bulunur.
Çünkü ön tekerlekler direksiyon ve süspansiyon hareketi yapmaktadır. Detaylı bilgi için: Aks Nedir Ne İşe Yarar? Görevi Nelerdir? Aks Arızaları Nelerdir?
Bölüm 3/ Şasi Gövde ve Yürür Aksamlar
1. Şasi Nedir?
2. Karoseri Nedir?
3. Araç Kaporta Parçaları Nelerdir?
4. Araç İç Donanımları Nelerdir?
Bölüm 4 / Yürür Aksamlar
Yürür Aksamlar Nedir?
1. Direksiyon Sisteminin Görevi Nedir?
2. Süspansiyon Sisteminin Görevi Nedir?
3. Fren Sisteminin Görevi Nedir?
Detaylar: Fren Sistemi Westinghouse, Fren Servosu, Fren Servosu Arıza Belirtileri Frene Basınca Titreme Neden Olur? Fren Pedalı Dibe Neden Vuruyor?
4. Tekerleğin Görevi Nedir?
Bölüm 5 /Araç KLİMA ve KALORİFER Sistemleri
Aracın iç havasının, sıcaklığının, neminin ve temizliğinin ayarlandığı sisteme araç iklimlendirme sistemi denir. Araçta bu görevleri, klima ve kalorifer sistemi yerine getirir.
Detayları: Araç Klima Sistemi
Bölüm 6 / Araç Elektrik ve (ELEKTROMEKANİK) Sistemleri
Motorlu araçlarda çalışan tüm elektrikli donanımların ve elektronik donanımların çalışmasını düzenleyen sistemlerdir.
Temel olarak iki ana konuya ayrılabilir:
- Oto Elektrik Sistemi
- Otomobil Elektromekanik Sistemler ECU
- Sensörler
- Aktivatörler)
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.otopazarla.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]